Facebook
ДГ Щастливо детство
Детска градина в град Твърдица

Националната седмица на четенето

Във връзка с  Националната седмица на четенето  - 09.12. – 13.12.2019г., за децата и родителите от ІІ група „Мики Маус“ бе подготвена специална изненада – Къщичка за книги. Децата имаха възможността да си изберат книжка с приказки за четене в семейството, а на родителите бяха раздадени индивидуални информационни материали за ползата от четенето – „Шест важни причини да четем приказки на децата си“, „Как четенето на книжки влияе върху речевото и умственото развитие на детето“ и ценни съвети, събрани в „Молбата на книжката“.

Мили родители,

В нашата група„Мики Маус“ създадохме „Къщичка за книги“. Може би такива нестандартна инициатива е един от начините децата да заобичат книгите, да преоткрият тяхната магия, да предпочетат тихия шепот на листовете хартия пред студения блясък на екрана на телефона. От нас обаче зависи, дали ще успеем да научим децата си да обичат книгите или да ги подминават с безразличие.

Целта на къщичките за книги е всеки, абсолютно безплатно, да вземе за себе си четиво или да остави за другите четиво. И ако ти хареса произведението, да го потърсиш впоследствие в книжарница.

Големи късметлии сме. Все пак живеем във времето на мобилния интернет, социалните мрежи и електронните игри. Поколенията преди нас не са можели дори да мечтаят за всички удобства и забавления, които ние днес имаме. Но нямате ли чувството, че понякога новите технологии изместват важни ценности? Например четенето на книги? При това днес „книга“ вече не е само куп хартиени страници с дебела подвързия – наред с класическите, имаме електронни и аудио книги. Но ако едно дете не е възпитано от малко да уважава и харесва книгите във всичките им форми, то едва ли някога ще се научи. Любовта към четенето се посява още в крехка възраст – с приказки и книжки за деца.