Facebook
ДГ Щастливо детство
Детска градина в град Твърдица

Интересно и полезно

Към сайта на Педагогика - Игри за деца, които развиват ума, баланса, психиката

10 причини да четем на децата

 

1. За да стимулираме сетивата им – детето гледа, докосва и слуша едновременно. Четенето стимулира неговия слух и зрение чрез връзката картинка-дума.

 

2. За да развиваме фината моторика на детето – малкото дете първоначално започва с дъвкане и мачкане на книгите, след това се научава да разгръща страниците им, постепенно координира движенията на окото и ръката си.


3. За да развием капацитета на детето да слуша – способността да се задържа вниманието е добра предпоставка за всяко бъдещо обучение.


4. За да развием любопитството у детето – четенето е благоприятно за развиване на уменията за търсене и откривателство още от най-ранна възраст /разглеждайки книжки с картинки/, както и за научаване на нови неща.


5. За да осигурим на детето взаимодействие с възрастния – четенето е ситуация, осигуряваща спокойствие, ситуация, в която възрастният /родителят/ посвещава време на детето и засилва усещането му за значимост.


6. За развитие на езиковите способности на детето и за обогатяване на речника му – богатството на речника на едно дете е една от предпоставките за училищния му успех.


7. За овладяване на умението за разбиране на слухово възприети текстове – запознаването на децата възможно най-рано със структурата на една история (начало, приключения, край, наличие на логически и времеви връзки, съгласуне на времена) ще им даде възможност да разкажат за своите собствени преживявания по логичен и хронологичен начин.


8. За подпомагане на тяхното ограмотяване – запознаването от ранна възраст на децата с книгите, ще им помогне в овладяването на четенето и писането, тъй като те разбират, че напечатаните в книгите думи, са същите онези, които изричаме говорейки.

9. За развитие на тяхното въображение и креативност – креативното дете се справя по-лесно с непредвидените ситуации, в които го поставя животът.


10. За да развием себепознанието у децата – приказките позволяват на децата да се срещнат със своите емоции, да ги разбират, да ги назовават. Детето се идентифицира с героите и осъзнава, че те изпитват същите емоции като него /радост, гняв, ревност, страх…/. По този начин детето се чувства нормално, то преработва факта, че емоциите му, фантазиите му не са чудовищни. Когато накрая героят победи, това е също победа за детето, което се е идентифицирало. Приказките помагат за намаляване на детските страхове.

 

Автор: Франсин Ферлан, ерготерапевт и почетен професор в Медицинския факултет на Монреалския университет

Превод: София Вълнеева, магистър-логопед

 

Доверие между деца и родители !

 

ПРЕДЛАГАМЕ ВИ 10 ПРЕПОРЪКИ, КОИТО ДА ВИ ПОМОГНАТ ДА ИЗГРАДИТЕ ПО-СИЛНО ДОВЕРИЕ МЕЖДУ ВАС И ДЕТЕТО 

  1. УВАЖАВАЙТЕ ЖЕЛАНИЯТА НА ДЕТЕТО И НЕГОВИТЕ ИНТЕРЕСИ. ОТНАСЯЙТЕ СЕ КЪМ НЕГО КАТО ЛИЧНОСТ.
  2. ДОВЕРЯВАЙТЕ СЕ НА ДЕТЕТО. ИМЕННО НА ДОВЕРИЕТО МЕЖДУ ХОРАТА СЕ ДЪЛЖАТ ТОПЛИТЕ ОТНОШЕНИЯ. 
  3. БЪДЕТЕ ИСКРЕНИ С ДЕТЕТО, ДАЖЕ И ДА Е СЪВСЕМ МАЛКО, ДАЖЕ И ДА НЕ СТЕ СИГУРНИ, ЧЕ РАЗБИРА ВСИЧКО, КОЕТО СЕ ОПИТВАТЕ ДА МУ ОБЯСНЯВАТЕ. ТО ОТЛИЧНО РАЗБИРА ИНТОНАЦИЯТА ВИ, МИМИКИТЕ, ТОНА НА РАЗГОВОР. 
  4. НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ДА ПОХВАЛИТЕ ДЕТЕТО СИ ЗА ДОБРИ ПОСТЪПКИ И ДОБРЕ СВЪРШЕНА ОТ НЕГО РАБОТА. 
  5. БЪДЕТЕ ПРИЯТЕЛ ЗА ДЕТЕТО, ПОМАГАЙТЕ МУ ДА ПРЕМИНЕ ТРЪНЛИВИТЕ ПЪТЕКИ НА ЖИВОТА. 
  6. ЗАНИМАВАЙТЕ СЕ ЗАЕДНО С РАЗЛИЧНИ НЕЩА – ПЕЙТЕ, РИСУВАЙТЕ, РАЗХОЖДАЙТЕ СЕ, ЧЕТЕТЕ. ПРАВЕТЕ ЗАЕДНО ВСИЧКО, КОЕТО ВИ ДОСТАВЯ УДОВОЛСТВИЕ. 
  7. ОБЩУВАЙТЕ НЕПРЕКЪСНАТО! ОПИТАЙТЕ СЕ РАЗГОВОРИТЕ ВИ В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ ДА НЕ СА НРАВОУЧИТЕЛНИ, А ПРИЯТНИ ПРИЯТЕЛСКИ ДИАЛОЗИ. 
  8. АКО СТЕ ОБЕЩАЛИ НЕЩО НА ДЕТЕТО, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГО ИЗПЪЛНЕТЕ! ТАКА ЩЕ ГО НАУЧИТЕ НА ОТГОВОРНОСТ И ДА ДЪРЖИ НА ДУМИТЕ СИ. 
  9. НЕ ОТБЛЪСКВАЙТЕ ДЕТЕТО, КОГАТО СЕ ЗАНИМАВАТЕ С ДОМАКИНСКИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ. ВЪВЛЕЧЕТЕ ГО В ТЯХ! С ВРЕМЕТО – ДЕТЕТО ЩЕ СТАНЕ МНОГО ДОБРО В ПРИБИРАНЕТО, ПОЧИСТВАНЕТО, ДАЙТЕ МУ ШАНС, НИЩО ЧЕ В МОМЕНТА ПРАВИ ПОВЕЧЕ ГРЕШКИ И ВИ СЪЗДАВА ПОВЕЧЕ РАБОТА, ОТКОЛКОТО ДА ВИ ПОМАГА. 
  10. И НАЙ-ВАЖНОТО – ЗАРЕДЕТЕ СЕ С МНОГО ТЪРПЕНИЕ КЪМ МАЛКИЯ ЧОВЕК! РАЗЧИТАЙТЕ НА ИНТУИЦИЯТА СИ, ТЯ ВИНАГИ ЩЕ ВИ ПОКАЖЕ ПРАВИЛНИЯ ПЪТ. 

ВСЕИЗВЕСТЕН Е ИЗРАЗА, ЧЕ ОТ ПОСАДЕНОТО ДНЕС,

ЩЕ ОБЕРЕТЕ ПЛОДОВЕТЕ УТРЕ.

ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ РОДИТЕЛИ И ДЕЦА СЕ ФОРМИРАТ В НАЙ-РАННО ДЕТСТВО, А НЕ ПО-КЪСНО.

НЕ ГУБЕТЕ ВРЕМЕ, ЗАПОЧНЕТЕ ОТ ДНЕС!